"Dolgozzatok legények", "Dolgozzatok leányok", "Túrós játék", "Sajt", "Csuprosdi", "Hogy a cipó? ", "Hogy a kakas? " Már hetekkel korábban gyűjti mindenki a petákot, amellyel a vásárban fizetni tud. Peták jár versmondásért, mondókáért, dalokért, minden tevékenységért, ami a Mihály naphoz kapcsolódik. A vásárban az asztalok minden alkalommal roskadoznak az árutól, melyet a gyermekek munkái mellett, lelkes szülők-nagyszülők otthon vagy az oviban munkadélutánon az óvó nénikkel együtt készítenek közösen. Portéka lehet: sósperec, Mihály cipó, rongybaba, kis üvegekben savanyúság - mézes gyümölcs, gesztenyéből - pattogatott kukoricából nyaklánc, mézeskalácsból szív, agyagból edény stb. Ezen a napon mindenki vásárfiával megrakott kiskosárral tér haza. Október 15. - Teréz napja, a szüret kezdőnapja. Sok vidéken ezt a napot tekintik a szüret kezdetének. Egerben a szüretet Terézszedésnek is hívták. A szüreti időszak szeptembertől október végéig tart. A magyar szüreteket a közös munka, a jókedv jellemezte.

Házi állatok a karanténban (otthon 3 kisgyerekkel) Kellékek, előkészületek: mellékletek kinyomtatása papírgalacsin + doboz kidíszítése Legofigurák felkutatása Tehén előkészítése Beszélgetés: - Melyik a kakukktojás? (Könnyebb, ha nézi közben a felragasztott képeket) 1. ló, macska, tyúk, tehén 2. kacsa, liba, tyúk 3. gida, bika, borjú stb. - Melyik háziállat bújt el a szavakban? (Könnyebb, ha nézi közben a felragasztott képeket) (alós-ló; kamutya-kutya; makacska – macska, kacsa; lilaba – liba; juboh-juh; kamucsa – kacsa; okevecske-kecske; batyúk – tyúk; lanyúbal-nyúl) Vonalvezetés: melléklet Ügyességi játék: Előzőnapi dobozba célba dobás: Ha az adott állítás az emlősök csoportjára vonatkozik, a tehenes dobozba kell beledobni, ha a madarakra, akkor a csibés dobozba (pl. : testüket toll/szőr borítja; tojással szaporodnak, húsáért is tartjuk, stb. ) Gondolkodtató feladat: sorban állnak az ételért – hány féleképpen állhatnak a sorba? Lego Duplo figurákkal csináltuk meg a feladatot (ló, tehén, tyúk).

Téma: 1. Márton nap. A projekt jellemzői:      A témakörök témákra bomlanak, és ezek tevékenységekben valósulnak meg A tevékenységek érvényesülhetnek a szabad játékban, és az óvoda pedagógus által felajánlott tevékenységekben A projekt időtartama folyamán teljesedik ki, de közben is változik, bővül a gyermekek újabb elképzeléseivel A megvalósulásban a szülők is aktív szerepet töltenek be. A játék, munka, tanulás ötvöződik a gyermekek tevékenységeiben Projekt előzménye: Beszélgetés a házi állatokról Szülők tájékoztatása a kiállatás tervezetéről, felhívás a liba készítésére.

2021. 09. 28. Körben ülnek a gyerekek, befelé fordulva. Egy gyermek kívül lépked körbe-körbe, egy-egy gyermek mögé érve mondogatja: "kacsa-kacsa-kacsa…. " és mindig a sorban ülő következő gyermek fejére teszi a kezét, majd egyszer csak azt mondja: "liba" – ekkor föl kell pattannia a libuskának, és el kell kapnia a kiszámolót, aki körbefut, és amikor visszér a liba helyéhez, lecsücsül oda, ha nem kapta el közben a liba. Ha hamarabb ér oda, akkor a kergető lesz a kiszámoló. Amennyiben elkapja közben a liba a kiszámolót, akkor ő még egyszer kiszámoló lesz., a másik pedig visszaül a régi helyére. Sok változatban ismert, igen elterjedt és kedvelt játék a libásdi. Az egész magyar nyelvterületen játsszák, de szeretik a hazai sváb, erdélyi szász és szlovák gyerekek is.

A projektben megtalálhatóak a következő tevékenységek: séta egy szőlőskertben (parkban, arborétumban) gyűjtőmunka magtál készítése sütőtök vásárlása a piacon sült tök készítése madárijesztő készítése verstanulás libák ragasztása krepp-papírból lámpás készítés tábortűz gyújtás lámpás felvonulás A projekt egyes feladatai természetesen nem csak a Márton naphoz kapcsolódva valósíthatóak meg, hanem az őszi időszakban bármikor. Ha van rá lehetőségetek a tábortűz gyújtását és a lámpás felvonulást érdemes sötétedés utánra szervezni, mert nagyszerű élményt tud nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt! A projektet letölteni innen tudjátok! Izgalmas készülődést kívánok mindenkinek!

Ünnep az óvodában Az ünnepekről való megemlékezés jelentős szerepet játszik óvodánk életében. Az ünnepek kiemelkednek a hétköznapokból, intenzív élményt nyújtanak a gyermekeknek és ezért sokáig emlékeznek rájuk. Az ismétlődő ünnepek biztonságot és belső nyugalmat biztosítanak, így pozitívan hatnak a gyermekek fejlődésére. Valamennyi ünnepünk előkészítése, szervezése kétnyelvű. Ünnepeink, rendezvényeink, jeles napok egy nevelési évben: közös ének, köszöntés, megajándékozás, kedvenc mese, játék. szőlőszüret, almaszüret, szüreti felvonulás. Szent Márton legendájának megismerése; lampionos felvonulás, liba süti készítése. adventi koszorú készítése, készülődés az adventi vásárra; ünnepvárás. dalok, versek tanulása a Mikulás ünnepre. karácsonyi dalok, versek tanulása; közös barkácsolás a szülőkkel, gyerekekkel. zártkörű ünnep; jelmez kötelező. kokárda, zászló, kard, csákó készítése; felvonulás az óvodában. fészekkeresés a kertben, locsolkodás. kisfiúk az apukáikkal májusfát állítanak az óvodában; nagycsoportosok táncolnak a Templom-téren.

A kör belsejében van a liba, a róka kívül sompolyog. A versikére a gyerekek körbejárnak, majd a liba futni kezd a róka elől. A többiek segítik a libát karfelemeléssel, gátolják a rókát karleengedéssel. A játék vége a liba elkapása. Vers:,, Fehér libám, gigágá, Szalad gyorsan világgá. Vörös róka kergeti, vacsora kéne neki. Vörös róka, huss, huss, huss! Nem lesz neked libahús. Gyorsan szedd az irhádat, hagyd békén a libámat! " 2.,,, Szeretet gömb" adogatása: egymás mellett, körbe ülnek a gyermekek a szőnyegen, kezükkel egy üveggömböt alakítanak ki, majd azt adják tovább egymásnak és valami szépet, kedveset, jó tulajdonságot mondanak egymásról. 3.,,, Barátság keksz": körben ülnek a gyermekek a szőnyegen. Minden kisgyermek kap egy kekszet. Először az óvónő tör ketté egy kekszet és a tőle jobbra ülő kisgyermeknek átadja a fél kekszet, majd így sorba következtek a gyerekek is. Ez kapcsolódik a hagyományhoz ( Márton segítsége, segítése).

A szüretet lezáró szüreti mulatság ősi pogány esemény. Szőlővesszőkből font, szőlővel díszített koszorút adott át a vincellér (szüretre felügyelő) a szüret végén a gazdaasszonynak, ezután mulattak. A mai időkben a szőlőtermelő vidékeken a szüret végét felvonulásokkal, utcabálokkal ünneplik. Őszi képek gyűjtünk a szüretről, albumot készítünk. A gyerekek szókincsét új szavakkal (hordó, puttony, prés, kulacs, kereplő, szőlőtőke, must, csősz stb. ) bővítjük. Jelentésükkel megismertetjük őket, a tevékenységek során beépülésüket elősegítjük. Ősszel kirándulni megyünk olyan helyre, ahol lehet szőlőt, almát, körtét, vagy szilvát szedni. Udvarunkon termőre fordultak a diófáink, így diószüretet is tartunk. Kereplő megszólaltatásával kezdődik a must készítése az oviban. Szőlőszemezgetés, fürtökről való szemek leszedegetése közbenszüretre hívogató mondókákat, verseket mondogatunk, dalokat énekelgetünk. Kóstolgatunk, a szőlőt ledaráljuk, levét kipréseljük. Mustot iszogatunk, táncházi zenére mulatozunk, csőszös dalosjátékokat játszunk.

Témaköreinket az évszakok, az ünnepek köré szoktuk csoportosítani. Természetesen a híresebb népi hagyományokról eddig is megemlékeztünk a gyerekekkel, az alkalomhoz illő verseket, énekeket, mondókákat tanultunk, a hagyományhoz kapcsolódott a rajzolás, festés, kézimunka témaköre is. Ezt a Liba-galiba hetet hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg. Mivel annyira összefüggenek a heti események, hogy szerintem nem lehet csak egy- egy mozzanatot kiragadni, ezért én ebben a pályázatban az egész heti programsorozatot szeretném bemutatni. Már hagyomány, hogy a csoportszoba ablakára minden évszakban más-más képet festek. Az idén Márton naphoz közeledvén egy libára esett a választásom. Tempera festékkel készült a kép, mivel ez könnyen lemosható s másikra cserélhető / az sem elhanyagolható szempont, hogy a legolcsóbb megoldás/. A gyerekek folyamatosan ott voltak körülöttem. Sokat beszélgettünk a libáról, az alakjáról, színeiről, tulajdonságairól. Közben eszükbe jutott néhány tavaly tanult libás ének, amiket festés közben elénekeltünk, s a már ismert mondókákat is felelevenítettük.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik. A szülőket, s a gyermekeket meghívtuk egy közös barkácsolós délutánra. Beszereztük a szükséges anyagokat: színes papírok, befőttes üvegek, könnyen hajlítható drót, teamécses, olló, ragasztó, meg minden kis apróság, amivel díszíteni lehet az üveget, hogy felébresszük a gyermekekés szülők fantáziáját. Előre készítettünk kivágható sablonokat. A meghívásunkra sokan eljöttek. Elmondtuk a szülőknek, hogy milyen programok lesznek a hét folyamán, s kértük, hogy segítsenek gyermeküknek elkészíteni a Márton napi felvonulásunkhoz a lámpásokat. Eleinte kicsit nehezen indult be a munka, de ahogy adtuk az ötleteket, s meglátták a színes hozzávalókat, egyre több, és egyre szebb kis lámpás készült. Az elkészült kis lámpásokat a gyerekek a szomszédos sötét csoportszobában ki is próbálhatták. Nagyon büszkék voltak az alkotásaikra. Volt, aki a hiányzó barátjának, vagy testvérének is készített lámpást. Kolléganőmmel kitaláltuk, hogy mi is készítünk meglepetést a Márton napi vigasságra.

liba készítése az óvodában 2018
  1. Liba készítése az óvodában 4
  2. Liba készítése az óvodában 2018
  3. Márton-projekt megvalósítása a Bambi csoportban | Családinet.hu
August 10, 2022